Obsesija s pitami po angleško še vedno ne popušča! Torej probavamo različne pite in kolače, slane in sladke. Piščančja pita s kuhano šunko se je zdela dober izbor za porabit velikonočne ostanke. Med nastajanjem je izgledala malce bedno (kuhan piščanec - halooo?), ampak končni okus je vse popravil. Krasna pita za se pocrkljat na siv zimski (spomladanski, jesenski, ...) dan.
Težavnost: **/***** (če odštejemo zafrkavanje s testom)
Vir: BBC FOOD
Kuham za: 2 (pa še malo)
Rabim:
- 2 kosa piščančjih prsi ali bed'rc brez kosti - na kocke
- 150 dag kuhane šunke v kosu - na kocke
- 200 ml piščančje juhe
- 1 steblo zelene - drobno narezano
- 1 korenček - na koščke
- 1 srednji krompir - na koščke, na pol skuhan
- 1 žlička posušenega timijana
- 1 čebula
- malček masla
- žlica narezanega peteršilja
- pol limone
- 75 ml mleka
- 12 g moke
- sol, poper
Za testo (ne, žal se ga ne da kupit)
- 200 g moke
- 100 g masla - na sobni temperaturi
- 2-3 žlice mrzzzzle vode
- sol
How-to:
Najprej testo:
- Moko in sol presej v veliko skledo s čim večje višine, da "ujame" zrak.
- Dodaj maslo in ga z nožem v skledi razreži na koščke, poleg tega pa poskrbi, da so vsi koščki prekriti z moko. Zdaj se mešanice lahko lotiš s prsti. Bodi previden, bolje je, če imaš hladne roke.
- Ko dobiš drobtinasto moko vse skupaj poškropi z dvema žlicama vode in najprej premešaj z nožem. Nato se zadeve zopet loti z rokami, dokler ne nastane kepa testa, ki gre lepo od sklede in ne pusti sledi.
- Če ne gre in ne gre dodaj še malo vode, a res MALO, torej pol žlice ali manj. Ko je testo nared ga zavij v plastično folijo in postavi v hladilnih za pol ure.
Nadev:
- Piščanca, korenje, zeleno, krompir, 1/2 timijana, sol, poper - vse to gre v skledo. Zalij z juho in zavri. Kuhaj 5 minut, nato odstavi in odcedi - juho prihrani.
- Čebulo praži na malo olja, 5 minut, pazi, da se ne obarva (torej na micenem ognju), dodaj juho, malo masla, moko in mleko, da dobiš bešamel. Zavri in na majhnem ognju kuhaj 2 minuti. Odstavi.
- Bešamelu dodaj peteršilj, sok pol limone, 1/2 žličke timijana ter sol in poper.
- V posodi za v pečico zmešaj zelenjavo, meso in šunko, ter vse skupaj prelij z bešamelom.
- Pusti, da se malo ohladi.
- Pečico segrej na 200 (brez ventilatorja) oz. 180 (z) stopinj.
- Testo na pomokani površini razvaljaj in "pokrij" posodo z nadevom, tako da testo gleda čez rob. Obreži ga, da ne visi s strani, a da posodo zapre, z vlilico pritisni ob posodo za lepši rob in premaži z rumenjakom, ki si ga zmešal z 2 žlicama mleka.Povrhu naredi 4 krtke reze, ali, meni ljubše, dva križca. :-)
- Postavi v pečico za 30-45 min.
Ni komentarjev:
Objavite komentar