Tale zadeva je res enkratna, celo tako zelo, da jo je Maja pojedla kake pol kile pred kosilom, pa še kake pol za večerjo. :-) Recept je za enormno količino (preverjeno; tole na sliki je samo vzorec), če imamo na primer zabavo ali pečemo na žaru. Količino lahko razpolovimo, raz...tretinjimo? Hmmm... V hladilniku lahko stoji več dni in baje da je celo vse boljši.
- 1 kg jajčevcev (narezanih na kolobarje)
- 250 g skute (baje nujno domače, torej sladke, ne tiste kisane); lahko tudi kozjo ali ovčjo
- 100 g orehovih jedrc (ali lešnikovih), zmletih ali drobno nasekljanih
- 8 žlic olivnega olja (5 za peko, 3 za v namaz)
- sol
- beli in črni poper
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 1 šopek peteršilja, drobno sesekljan
1. Jajčevce popeci na ponvi. Ker so izredno požrešni bodo popili toliko olja, kot jim ga daste. Zato jaz kolesca raje namažem z oljem preden jih dam v ponev in olja nikoli ne dodajam. Če jih lahko spečeta na žaru, toliko bolje.
2. Ohlajene jajčevce olupimo in v večji skledi s pomočjo vilic zmečkamo.
3. Dodamo vse ostale sestavine, tudi 3 žlice olivnega olja, začinimo in dobro premešamo.
Opomba: Namaz lahko naredimo tudi v mešalniku, a je boljši, če skuta ni popolnoma gladka.
Postreže s z domačim kruhom (ajdov kruh z orehi je najboljša kombinacija...no, ok, zame :)) ali pa popečenimi kruhki, pa s pivom ali belim vinom.
Pa še za punce: jajčevci so zelooooo nizkokalorično živilo, v 100 gramih je komajda 16 kalorij. Jupiiiii! :-) Hvala Jernej!
Oho, dobili recept za super namaz!
OdgovoriIzbrišiKaj pa tole pomeni - "Če jih lahko spečeTA na žaru..." ???
Ha ha, torej je boljši, če ga delaš v dvoje?
Super Maja, hvala za super recept, pa seveda hvala Jerneju!
Alenka
ČAV ČAV!
OdgovoriIzbrišiDrži, namaz je res vsak dan boljši (vsaj meni), no vse do dneva, dokler se pokvari :) Kar pa je tam nekje 3 do 4 dni.
Drugače pa je bila nedelja, to remember! Res lepo.
Nejc (beri Jernej) :)
Oj Nejc! Ja, nedelja je bila super! Thanks to you! :-)
OdgovoriIzbrišiDrugače pa tvojo pošiljko namaza zmazala včeraj. Ja, je bila še čist' ok!