Too many cooks spoil the blog...so just me here


Ja, samo jaz, moji recepti, moje misli (partypooper - glej seznam levo) in prebrane knjige (bukvožer - takisto). Če te karkoli od tega zanima: postrezi si. In pokomentiraj. Dobrodošli!

nedelja, 29. avgust 2010

Limonina tortica malo drugače :-)


Čudovito sočna tortica za nedeljsko popoldne, kar se mene tiče najboljša, kar sem jih naredila. Če jo postrežete gostom lahko pobirate stave glede sestavin - če uganejo tisto "ta zelenjavasto" si res zaslužijo nagrado. Obstaja precejšna možnost, da ne bodo, tako da lahko nagrado pobašete kar sami! :-D

Rabili bomooooo:
  • 200g masla - zmehčanega
  • 3 limone - če najdete bio toliko boljše. Rabili bomo nastrgano lupinico in sok dveh limon; kasneje pa lupinico še ene.
  • 200g sladkorja
  • 3 jajca
  • 300g bučk (zuccini, oziroma courgette - to so ta dolge, zelene); olupljenih, naribanih in ožetih.
  • 1 žlica maka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrata
  • 100g bele moke
  • 100g polnozrnate moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 80g sladkorja v prahu
  • 175g banjica Philadelphije
Kaj pa potem?

1. korak: Pečico ogrejemo na 180 (160 če vključimo ventilator). Model za torto obložimo s peko papirjem. Moj model ima kakih 22cm premera.
2. korak: Maslo na sobni temperaturi zmešamo s sladkorjem (predlagam, da kar z rokami, ker gre na začetku z mešalcem malce težje).
3. korak: Dodamo jajca - eno po eno. Zdaj se zadeve že lahklo lotimo s stepalnikom, a ne na preveliki hitrosti, ker rado "leti" naokoli. :-)
4. korak: Dodamo še lupinico dveh limon, mak, vanilijo in bučke. Zmešamo, da je vse lepo kremasto.
5. korak: Vmešamo 1 žlico limoninega soka, moki, pecilni prašek, in 1/4 žličke soli.
6. korak: Pol zmesi damo v pekač in pečemo 25-30 min. Odstranimo in ponovimo še z drugo polovico.
7. korak: Zmešamo 25g sladkorja v prahu, eno žlico limoninega soka, po želji tudi eno žlico limoncella. Na pol ohlajeni torti prešpikamo in pokapamo z mešanico. Nato ju popolnoma ohladimo. Po tem koraku lahko torti tudi zamrznemo; vse tja do enega meseca.
8. korak: Krema. Zmešamo 60g sladkorja v prahu, sir, še dve žlici limoninega soka in lupinico tretje limone.
9. korak: S polovico kreme premažemo en biskvit, položimo povrh drugega in tudi tega premažemo s preostankom kreme.
10. korak pa je neobvezen, in sicer: na prvo plast kreme lahko naložite še kake 4 žlice t.i. "lemon curd" ali limoninega sesirka. Naredite ga tako, da en rumenjak stepete nad paro s 1/3 skodelice sladkorja, dodate 1/4 skodelice limoninega soka, žličko masla ali margarine in pol žlice naribane limoninen lupinice. Zadevo 15 min vztrajno mešate nad paro da se lepo zgosti, nato pa jo na pol ohladite pred uporabo.

Yummmmmmy!!!!! Aja, pa ne štet kalorij...

2 komentarja:

  1. Men pa slika ni najbolj všeč...
    R

    OdgovoriIzbriši
  2. zdi se mi, da ima tale tortica premalo vsebine in preveč peciva
    Jožko

    OdgovoriIzbriši